Lente, een bron voor kunstzinnige inspiratie

De lente is inmiddels in volle gang. Voorjaarsbloemen staan volop in bloei, vogels die zich uitdrukkelijk laten horen, lammetjes huppelen in de wei en ook wij, mensen willen genieten van al dat ontluikend schoon en de prille voorjaarszon. Maar uitgerekend in deze periode worden we door alle coronamaatregelen geacht zoveel mogelijk thuis te blijven. Deze maatregelen dwingen ons om naar binnen te keren en de rust te vinden in onszelf.

Maar hoe vind je rust bij jezelf als je overladen wordt met berichten over Corona en je vooral de beperkingen voelt? Het is alsof er een monster voor je deur staat.

Ik herken dit gevoel uit mijn verleden, mijn eerste reactie was toen, en is nu weer, mezelf terugtrekken. De ervaring heeft me inmiddels geleerd dat deze manier van overleven me niet gelukkig maakt en dat het me op zo’n moment juist helpt om een beweging naar buiten te maken.

Om die beweging naar buiten te kunnen maken hielp het me de afgelopen weken om mezelf een vraag te stellen. Een vraag die vrijheid geeft. Mijn vraag was: wat kan ik doen voor mijn deelnemers binnen het (zorg)atelier, allen met psychische last, die nu thuis moeten blijven en juist in deze situatie het contact zo nodig hebben?

De lente, de periode van groei en hoop en die bij mij de behoefte tot creëren aanwakkert, hielp me om hierop een antwoord te vinden. Uiteindelijk heb ik door deze vraag zoveel ruimte en mogelijkheden ervaren dat ik minder last kreeg van ‘het monster’ en van eigen opgelegde beperkingen waardoor ik de weg naar buiten goed kon maken.

Hulpbronnen

Mijn hulpbronnen geven me de moed, energie, rust en inspiratie op mijn weg van binnen naar buiten te maken. Mijn hulpbronnen zijn wandelen met onze hond, lezen, tuinieren, meditatie en het kunstzinnig werken. 

Nieuwsbrieven

Het antwoord op mijn vraag vind ik in het schrijven van nieuwsbrieven met allerlei kunstzinnige inspiratie en -oefeningen voor de deelnemers. Kunstzinnig werken kan immers een mooie uitweg zijn voor de stress en spanning in deze Coronatijd. Wat ze ook erg blijken te waarderen is dat ze hiermee wekelijks post ontvangen.

Het schrijven van nieuwsbrieven (en ook deze eerste blog) stond al lang hoog op mijn verlanglijstje, echter heb het altijd voor me uitgeschoven. Mezelf op deze manier zichtbaar maken was voor mij als hooggevoelig persoon een te grote stap. En voilà, nu gedreven door noodzaak en behoefte, heb ik de stap om dit te gaan doen gewoon gezet.

Kunstzinnige oefening bij behoefte aan rust?

Het vinden van stilte en daarmee rust in jezelf is niet voor iedereen gemakkelijk. Deze ervaring heb ik ook met de deelnemers binnen mijn (zorg)atelier. Onderstaande kunstzinnige oefening uit een van mijn nieuwsbrieven kan je daar mogelijk bij helpen. Af en toe stilstaan bij de groei van een plant kan je helpen om te vertragen en je angst of zorgen even te vergeten.

De lente is een mooie tijd om een zaadje in een pot te planten, deze in het licht te zetten en het de komende tijd te observeren. Je helpt de waarneming te scholen door met aandacht te kijken naar iets wat we vaak als heel gewoon ervaren.

Je kunt het proces van zaad tot plant volgen door de verschillende stadia van groei te schetsen, tekenen, schilderen, fotograferen en er eventueel een gedichtje bij te maken.

Kijk maar eens wat er per stap wezenlijk anders is dan de stap daarvoor?

Wat heb je nodig?

Zaadje(s) van bijvoorbeeld de goudsbloem, een velletje papier, eventueel tape voor een wit randje eromheen en kleurpotloden (je kunt natuurlijk ook kiezen voor andere materiaal).

Enkele tips:

  • De kleuren kiezen die je passend vindt bij dit seizoen bijv. blauwen, paars, geel en rood.
  • Maak eerst een omgeving (sfeer) waar de zaadjes straks rustig hun werk kunnen doen. Dit doe je door de punt van de kleurpotloden schuin te gebruiken.
  • Laat een plekje ontstaan voor het zaadje. Zorg hier voor wat ‘aarde’ (bruintinten), door geel, blauw en rood over elkaar heen ze kleuren. Zorg dat er ook voldoende licht bij het zaadje kan.
  • Teken het zaadje ‘in’ de grond. Kijk goed naar de vorm. Misschien nodigt het zaadje je uit tot vragen als ‘Welke wens of belofte ligt er in dit zaadje besloten? Wat voor plantje zou hieruit kunnen groeien? Welke vorm zou hieruit voort kunnen komen?
  • Plant de zaadjes in een pot en zet deze in het licht.
  • Wil je het proces toch liever wat versnellen dan kun je natuurlijk ook een bolletje nemen.

Veel teken…schilder…schrijfplezier!

Ik hoop dat deze oefening je momenten van rust geeft in deze onrustige tijd. Natuurlijk vind ik het fijn als je deelt wat deze oefening jou heeft gebracht.

Terug

Reacties

Corrie
13-04-2020 18:20
Mooie en inspirerende inkijk in jouw beleving en aanpak in deze onbekende wereld met ineens zoveel beperkingen. Hoe bijzonder is het dat veel mensen die nu op zichzelf aangewezen zijn, allerlei ideeën ontwikkelen om zich zinvol bezig te kunnen houden. Zo volg ik nu de “tuinvogels” cursus van de Vogelbescherming. Wat geniet ik van deze invulling van mijn (extra) tijd waar ik eerder niet toe kwam. Zo zie je maar weer....het zijn de kleine dingen in het leven

Reageer

Anita Peeters

Praktijkadressen:
Atelier Aventurijn
Heipoldersstraat 10, 5591 KB Heeze

Gezondheidscentrum Mercuur
Frankrijkstraat 126, 5622 AH Eindhoven

06 521 666 04
anita@atelieraventurijn.nl

AGB-praktijkcode: 90055330
AGB-zorgverlenerscode: 90046712
KvK : 55070477
BTW: NL001843295B37

ING : NL05INGB0004544283